GASTGEZINNEN GEZOCHT, KLIK HIER!
HAAL DE WERELD IN HUIS MET AFS
Bent u geïnteresseerd in andere culturen? In jongeren die vanuit Noord- of Zuid Amerika, Azië, Australië of een Europees land voor een jaar naar Nederland komen? Of overweeg jij om na je middelbare school een soortgelijk jaar naar het buitenland te gaan? Maak dan kennis met AFS, die dit soort uitwisselingen wereldwijd mogelijk maakt.
Wat is AFS?
AFS is een wereldwijde interculturele uitwisselingsorganisatie die voornamelijk draait op vrijwilligers en al vele decennia actief is in ca. 60 landen. Hoogste doel is het tot stand brengen van onderling begrip tussen volken en culturen door vriendschappen over de hele wereld te creëren.
Het hoofdkantoor van AFS Nederland in Amersfoort kent een kleine staf. Voor het overgrote deel draait de organisatie op vrijwilligers. Vaak zijn dat mensen die zelf ooit met AFS een jaar weg zijn geweest, maar dat is lang niet altijd het geval. De vrijwilligers begeleiden de gastgezinnen en gaststudenten en kunnen in bijzondere gevallen terugvallen in het hoofdkantoor. AFS in Nederland organiseert door het jaar heen zowel regionaal als landelijk activiteiten, variërend van wadlopen of Sinterklaas tot een cultuur-uitje en een Berlijn-reis.
De gaststudenten
In Nederland komen jaarlijks ongeveer 90 buitenlandse scholieren om een jaar deel uit te maken van een gastgezin, naar school te gaan en kennis te maken met het leven zoals we dat in Nederland leiden. Het grootste deel van de gaststudenten komt en vertrekt rond de zomer. Een kleiner deel is afkomstig van het Zuidelijk Halfrond en komt en vertrekt rond het begin van het kalenderjaar. De meeste uitwisselingsstudenten zijn 15-17 jaar.
Deze jongeren maken in Nederland verschillende fases door, van vermoeidheid tot heimwee, tot gewenning, zich thuis voelen en alles daar omheen. Ze krijgen te maken met een vreemde taal en met gewoonten waar wij niet eens bij nadenken maar die voor hen nieuw en vreemd zijn. Meestal moeten ze voor het eerst op de fiets naar school en sommigen vinden het zelfs in de zomer bitter koud. Van AFS hebben ze een map gekregen met Nederlandse lessen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze in de loop van het jaar slagen voor de Nederlandse taaltoets. Gek genoeg hebben “vreemdtaligen” daar soms minder moeite mee dan Engelstaligen, omdat tegen de laatste groep te makkelijk Engels wordt gepraat. Als het jaar er op zit, spreken de meeste zeer behoorlijk Nederlands, komt het moment van de tranen op Schiphol en zijn er banden voor het leven gesmeed.
AFS zoekt elk jaar weer gastgezinnen
Het is een bijzondere en verrijkende ervaring voor gezinnen om er een jaar lang een extra gezinslid bij te hebben. Mensen die belangstelling hebben om gastgezin te worden, krijgen eerst een gesprek met een regiovrijwilliger. Dit is geen keuring of men geschikt is, maar bedoeld om een stukje extra bewustwording te creëren over wat er op je af komt en een zo goed mogelijke match te kunnen maken tussen gastgezinnen en gaststudenten. De studenten hebben namelijk een vergelijkbaar intake-gesprek.
Normaal gesproken stuurt AFS op basis van een eerste match een aantal profielen van studenten naar gastgezinnen zodat die hun voorkeur kunnen aangeven. Zo probeert AFS de jongeren zo snel mogelijk zekerheid te geven over hun plaatsing in Nederland. Het enige dat AFS de gastgezinnen vraagt, is om huis en hart open te stellen voor een extra gezinslid voor een jaar. De studenten of AFS betalen geen kostgeld. De student krijgt zakgeld van de eigen ouders voor bijvoorbeeld kleding of een fiets als dat nodig is.
Zelf weg met AFS
Het is ook goed om te weten dat Nederlandse jongeren via AFS ook een jaar naar het buitenland kunnen. Bij het nadenken over schoolkeuze is dit zeker ook een interessante optie. Een jaar in het buitenland geeft je ervaringen voor het leven en die kunnen je ook helpen bij je verdere schoolkeuze en opleiding.
Elk jaar vertrekken er tientallen Nederlandse scholieren naar gastgezinnen over de hele wereld om deze bijzondere ervaring mee te maken. Vaak doen ze dat aansluitend op het examenjaar, maar een enkeling piept er ook tussendoor een jaartje tussenuit. AFS Nederland organiseert verschillende informatie- en oriëntatiebijeenkomsten voor jongeren die een jaar in het buitenland overwegen. Informatie hierover is te krijgen bij het hoofdkantoor van AFS.
Ook krijgen deze jongeren een intakegesprek met een vrijwilliger. Dit is bedoeld als extra voorbereiding en om in het betreffende buitenland een zo goed mogelijke match met het gastgezin te maken. De AFS jaarprogramma’s zijn bedoeld voor jongeren van 15-18 jaar. Voor de oudere groep jongeren heeft AFS andersoortige programma’s.
Nieuwe ervaringen
De motivatie van AFS uitwisselingsstudenten is om ervaringen voor het leven op te doen en daarbij een andere cultuur en taal te leren kennen. Studenten hoeven in het schooljaar niet te slagen voor aardrijkskunde of geschiedenis. Het zou wel mooi zijn als ze via die lessen helpen om de andere taal oppikken en misschien kunnen studenten vanuit zichzelf iets toevoegen aan de klas en de lesstof.
Het uitwisselen van buitenlandse studenten is een verrijking van gastgezinnen en scholen. Ze brengen nieuwe kennis en inzichten en houden ons soms een spiegel voor over onszelf. Via AFS worden wereldwijd vriendschappen voor het leven gesmeed.
Geïnteresseerd geraakt? Kijk voor meer informatie over AFS op www.afs.nl (of bel 085-0471525).
- Voor uitwisselingsscholieren interessant: TIPS!